Elsi liikkeellä

Perjantai  8.6.2018 - Sunnuntai 10.6.2018Keskustan puoluekokous

Ajankohtaista

Marin pääsiäispommi

Share |
11.04.2012


Suomenmaa 11.4.2012


Marin pääsiäispommi

Puheenjohtaja Mari Kiviniemi pudotti keskustaväen keskuuteen pääsiäispommin ilmoittaessaan, ettei ole enää käytettävissä keskustan puheenjohtajaksi. Itse olin monien tavoin yllättynyt ja pettynyt, suuttunut ja surullinenkin. Kiviniemen omaa ja henkilökohtaista päätöstä on toki kunnioitettava. Mutta mikä on tämä puolue, jolla on vara menettää osaava, kokenut ja kenttänsä tunteva puheenjohtaja? Siellä missä kaksi keskustalaista kohtaa, tähän kysymykseen etsitään vastausta. Marin pommi riipaisee syvältä.

Viime viikon kolumnissaan Suomenmaan toimittaja Timo Mikkilä pohdiskeli, kuka jätti Mari Kiviniemen yksin ja mistä syystä. Hän viittasi myös Anneli Jäätteenmäen tapaukseen noin yhdeksän vuotta sitten ja totesi, että miehet eivät nousseet silloin puolustamaan puheenjohtajaansa. Tulkinta Kiviniemen tilanteesta oli hieman samanmoinen, mutta loppupäätelmä yllättäen oli, että nimenomaan naiset ovat toisilleen susia. Aika mielikuvitukseton päätelmä tilanteessa, missä nimenomaan me Keskustanaiset otimme Kiviniemen puolesta julkisesti kantaa ja kannustimme häntä ehdokkuuteen. Toistaiseksi mikään muu sisarjärjestö ei ole vielä tehnyt samaa.

Kiviniemi itse on todennut, ettei hän ole saanut kentän tukea. Hän on viitannut piireille tehtyihin kyselyihin, joissa vain 13 piirijohtajaa on ilmaissut tukensa istuvalle puheenjohtajalle. On muistettava, että kysely on tehty vain pari viikkoa presidentinvaalien jälkeen. Silloin oltiin vasta toipumassa hämmentävän hyvästä vaalimenestyksestä. Tuen ilmaisu tuossa vaiheessa olisi ollut aika absurdia, kun edes ehdokasasettelu ei ollut kunnolla vielä alkanut. Piirien kyselystä ei siis mielestäni olisi kannattanut vetää vielä mitään johtopäätöksiä.

Myöskään viimeisin gallup, jossa keskustan kannatuksen aleneminen samoin kuin demareiden nousu mahtuivat kumpikin virhemarginaalin sisään, ei voi olla ratkaiseva tekijä ehdokkuudesta vetäytymiseen. Väyrysen julkisten ja yksipuolisten moitteiden vaikutuksia puheenjohtajan päätöksiin on vaikea arvioida - vai onko sittenkään? Presidentinvaalien jälkeen keskustaväki sai kylmät vedet niskaansa, kun pitkästä aikaa saavutettu yhtenäisyyden hyvä tunnelma katkesi kuin kanan lento johtuen puheenjohtajan ja kunniapuheenjohtajan välisistä julkisuudessakin puiduista erimielisyyksistä. Eduskuntavaalien tappioiden syyt ovat suurelta osin ajalta ennen Kiviniemen puheenjohtajuutta, sen tietävät kaikki. Marin syytä ei taatusti ollut myöskään Perussuomalaisten murskaava nousu tai se, että viime vuosikymmeninä mikään puolue ei ole pystynyt säilyttämään pääministeripaikkaansa kahta kautta pidempään

Kannustavaksi ei voida lukea myöskään sitä, että kaikki eivät antaneet uudelle puheenjohtajalle aikaa näyttää kykyjään. Vajaa kaksi vuotta on lyhyt aika, vasta alkua minkä tahansa puolueen johdossa. Kiviniemi on hoitanut hyvin tonttinsa puheenjohtajana, hänen johdollaan keskustalainen oppositiopolitiikka on tämän kevään aikana saanut siivet. Mielestäni on tärkeää, että puheenjohtaja on lähellä kenttää ja ihmisiä, mutta hänen läsnäolonsa ja panoksensa myös eduskunnassa on erittäin oleellista. Olisi onnetonta, jos puolueen puheenjohtaja olisi irti eduskuntatyöstä ja suuren salin keskusteluista.

Yhtä kaikki toivon, että puolueemme johtotehtäviin saadaan paljon erilaisia, pystyviä, sitoutuneita ja innokkaita naisia ja miehiä. Meidän on opittava tukemaan toinen toistamme ja hyväksyttävä että ajat ja tavat muuttuvat. On todella surullista, jos henkilövalinnat hajottavat yhtenäisyyden tunnelman kerta toisensa jälkeen. Keskustalla on oma tärkeä paikkansa ja tehtävänsä tässä yhteiskunnassa, ei hukata mahdollisuuttamme.

Elsi Katainen
Suomen Keskustanaisten puheenjohtaja

 

22.05.2018Kasvukipuja Ylä-Savossa
18.05.2018MEP viikkokirje
17.05.2018Elsi Katainen neuvottelemaan elintarvikeketjun EU - lainsäädäntöä
11.05.2018MEP viikkokirje
11.05.2018MEP Elsi Katainen: Suomalaisen maaseudun ja EU:n vuoropuhelua entisestään tiivistettävä
11.05.2018EU-tukien kohtalo ratkeaa lainsäädäntöneuvotteluissa - leikkausesitysten vaikutuksia maatalouteen ei pidä vähätellä
04.05.2018MEP viikkokirje
03.05.2018Keskustan Katainen ihmettelee Kokoomuksen Kataisen maataloustukipuheita
30.04.2018MEP Elsi Kataisen vappupuhe
27.04.2018MEP viikkokirje

Siirry arkistoon »