Ajankohtaista

Eduskunnan viikko

Share |
23.02.2018

Elsin viikkokirje 23.2.2018

Tervehdys eduskunnasta!

Tällä viikolla eduskunnassa on keskusteltu mm. tiedustelulakipaketista. Nämä uudet lait ovat välttämättömiä Suomen turvallisuuden vahvistamiseksi. Tiedustelulainsäädännön puuttuminen onkin kansainvälisesti katsoen poikkeuksellista.

Suomeen kohdistuvien uhkien tunnistamiseksi ja torjumiseksi on tarpeen saada tietoa sotilaallisesta toiminnasta, terrorismista tai muusta toiminnasta, joka vakavasti uhkaa kansalaisten turvallisuutta. Kansallista turvallisuutta palvelevassa tiedon hankinnassa meidän pitää olla riippumattomia ja itsenäisiä. Kysymys on ennalta ehkäisevästä toiminnasta, kun puhutaan tiedustelusta ja sen toimintaedellytyksistä.

Hanke on herättänyt julkisuudessa suuria intohimoja. Julkisuudessa on jopa pohdittu, että tuleeko Suomesta ”poliisivaltio”. Haluan heti todeta, ettei Suomesta ole tulossa poliisivaltiota eikä kaavailtu tiedustelulakikokonaisuus jatkossakaan mahdollista kansalaisten massavalvontaa. Toivon, että tiedustelulainsäädäntö etenee eduskunnassa jouhevalla tavalla. Valiokunnan on syytä kuunnella lukuisia asiantuntijoita ja vetää sen pohjalta tarpeelliset johtopäätökset.

Tiedustelulakipaketin eduskuntakäsittely tahmasi heti alkumetreillä. Näkemyserot liittyvät suojelupoliisin valvontaan. Ajatuksena on ollut, että lainsäädäntö viedään kiireellisenä eduskunnassa läpi. Tämä edellyttää hankkeelle myös opposition laajaa tukea.

Asiasta äänestettiin eduskunnan puhemiesneuvostossa. Enemmistö ei taipunut kokouksessa SDP:n kovaäänisiin vaatimuksiin siitä, että supo on saatava kokonaisuudessaan parlamentaariseen valvontaan samalla kun se muuttuu tiedusteluviranomaiseksi, ja että tästä pitäisi tulla kirjaus puhemiesneuvoston ehdottamaan työjärjestykseen.

Eläinsuojelulaki nousi esille torstain kyselytunnilla. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä vastasi oppositioedustajien tekemiin kysymyksiin asiantuntevalla tavalla. On muistettava, että laki on vielä lausuntokierroksella. Tässä keskustelussa on syytä alleviivata sitä, että Suomi on monessa suhteessa jo eläinten hyvinvoinnin edelläkävijä. Suomalainen tuottaja välittää eläimistään aidosti. Lakia on uudistettava tämän takia realistisesti, eikä tunnekuohussa.

Sääntömme ovat jo nyt tiukemmat kuin EU:ssa keskimäärin. Tämä ei kuitenkaan näy esimerkiksi kunnollisena tuottajahintana. Tähän on saatava muutos ja myös koko ruokaketjun kattavampi vastuu.
 
Tässäkin keskustelussa on syytä muistaa, että tilat painivat pitkään kestäneiden kannattavuusongelmien parissa. Jos nyt asetettaisiin nopealla aikataululla kymmenien miljoonien lisävaatimukset, heikentäisivät ne edelleen maatalouden toimintaedellytyksiä. Hyvinvointia on siis parannettava hallitusti ja myös tuotannon kannalta kestävästi.

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi alkuviikosta tuoreet työllisyystilastot maakunnittain. Pohjois-Savossa oli tammikuun lopussa noin 13000 työtöntä työnhakijaa. Se on 2 117 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Seutukunnittain tarkasteltuna alin työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on Kuopion seudulla (10,9 %) ja korkein Koillis-Savossa (15 %). Uusia avoimia työpaikkoja oli lähes 3 000 Pohjois-Savossa. Kun tilannetta verrataan aiempiin vuosiin, niin näin runsasta työpaikkatarjontaa ei ole aiemmin ollut.

Europarlamenttiin lähtö lähenee.  

Politiikan viikot kuluvat ensi viikosta lähtien Helsingin sijaan Brysselissä ja Strasbourgissa. Aloitan työt Euroopan parlamentin jäsenenä.

Valiokuntatyöni tulee koskemaan maatalouden, aluekehityksen sekä kansainvälisen kaupan asioita. Kullakin näistä on suorat vaikutuksensa erityisesti itäisen ja pohjoisen Suomen elinvoimaan. Odotan alkavaa työtä innolla.

Järjestän maanantaina mediatilaisuuden Helsingissä, jossa kerron ajatuksistani ja tavoitteistani MEPin työhön liittyen. 

Näillä aatoksilla toivotan kaikille mukavan leppoisaa viikonloppua!

Ystävällisin terveisin,

Elsi

 

14.09.2018MEP viikkokirje
12.09.2018Keskustan MEP-kolmikko: Taiteentekijä on palkkansa ansainnut
12.09.2018Tutkimus ja innovointi ruuantuotannon tukena
07.09.2018MEP viikkokirje
03.09.2018MEP Elsi Katainen: Meriraja-alueiden asema säilytettävä EU:n alueohjelmissa
31.08.2018MEP viikkokirje
30.08.2018MEP Elsi Katainen: Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien rahoitus turvattava EU:n aluepolitiikassa
22.08.2018Kauppa se on joka kannattaa!
21.08.2018MEP Elsi Katainen tähtää Euroopan parlamenttiin
01.08.2018Epäreiluja kauppatapoja kitketään EU:ssa vauhdilla

Siirry arkistoon »