Ajankohtaista

Eduskunnan viikko

Share |
16.02.2018

Elsin viikkokirje 16.2.2018

Tervehdys eduskunnasta!

Tällä viikolla on keskusteltu perhevapaauudistuksessa. Keskustelu lähti liikkeelle viime viikon perjantaina, kun perhe- ja peruspalveluministeri ministeri Annika Saarikko ilmoitti, ettei vie eteenpäin perhevapaauudistusta tällä vaalikaudella.

Aikalisä oli paikallaan, sillä valmistelussa ollut uudistus olisi ollut suurimmalle osalle, jopa 2/3 perheistä leikkaus toimeentuloon. Kotihoidontukea olisi leikattu ja sisaruskorotukset poistettu. Etenkin pienituloisten ja monilapsisten perheiden asema olisi heikentynyt. Tätä emme Keskustassa hyväksyneet. Lapsiperheiden etujärjestöt ovat kiitelleet aikalisästä ja siitä, että hallitus ei lähtenyt perhepolitiikassa leikkauslinjalle.

Suomeen tarvitaan mahdollisimman pian perhevapaauudistus, johon varataan riittävät resurssit, ja joka ottaa tasa-arvon ja äitien työllistymisen paremmin huomioon. Tämä vaatii myös poliittista tahtotilaa lisätä isien hoivavastuuta. Uudistusta ei kuitenkaan voida tehdä millä tahansa ehdoilla ja perheiden asemaa heikentäen. Lähtökohtana ei saa olla pelkästään työllisyyden parantaminen, vaan siinä on otettava huomioon lasten ja kaikenlaisten perheiden etu ja erilaiset elämäntilanteet. Perheillä täytyy olla aito valinnanvapaus.

Keskustan perhevapaauudistusvaihtoehto on jo esitelty joulukuussa 2016. Vaihtoehtomme sisältää lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteita niin perhevapaiden kuin perhepolitiikan osalta laajemmin.  Tavoitteena on tukea perheiden arkea ja kannustaa isiä käyttämään enemmän perhevapaita.

Keskustan vaihtoehtoon voit tutustua seuraavan linkin kautta.

http://www.keskusta.fi/Suomeksi/Politiikka/Keskustan-perhepaketti

Alkuviikosta turvapaikanhakijoihin ja pakolaisiin liittyvät kysymykset nousivat esille uuden sisäministeri Mykkäsen antaman lausunnon (pakolaiskiintiön nostaminen 10 000 pakolaiseen) sekä maanantaina uutisissa kerrotun Bagdadiin palautetun turvapaikanhakijan surmaamisen vuoksi. Irakilaismiehen tapaus on inhimillisesti äärimmäisen valitettava. Olemme olleet pääosin median tietojen varassa, sillä Maahanmuuttoviraston toimivalta ei ulotu Suomen rajojen ulkopuolelle eikä kellään Suomen viranomaiselle ole velvollisuutta tai oikeutta seurata vieraan maan kansalaisia muualla kuin Suomessa.

Keskustelussa on muistettava, että Irakissa turvallisuustilanne vaihtelee merkittävästi alueittain. Eli aseellisen selkkauksen vaikutukset eivät ulotu maan kaikkiin osiin. Konfliktin voimakkuus Irakissa ja sen yhteydessä siviileihin kohdistuvan väkivallan taso on tietyillä alueilla korkeampi kuin toisilla. Esimerkiksi ISISIN hallitsemilla alueilla on edelleen epävakautta.

Sisäministeri Kai Mykkänen ei halunnut kommentoida yksittäistapausta poliittisena päättäjänä. Hän kuitenkin muistutti, että miehen turvapaikkahakemus kävi Suomessa läpi kaikki oikeusasteet, joissa hänen saamiinsa käännytyspäätöksiin ei tullut täytäntöönpanokieltoa.

Keskiviikkona eduskunnassa käytiin valtiopäivien avauskeskustelu pääministerin ilmoituksen johdosta. Pääministeri Sipilä kertoi, että hallitusohjelman viisi suurinta talouspoliittista tavoitetta on joko jo saavutettu tai ollaan saavuttamassa. Ensinnäkin velkaantuminen suhteessa bruttokansantuotteeseen taittuu vaalikauden loppuun mennessä. Toiseksi velaksi eläminen loppuu vuonna 2021. Kolmanneksi kokonaisveroaste ei nouse. Neljänneksi työllisyysaste nousee 72 prosenttiin. Viidentenä tavoitteena on, että neljän vuoden aikana saadaan 110 000 työllistä lisää.

Nämä tavoitteet etenevät suunnitellusti. Jos esimerkiksi työllisyyskehitys jatkuu tällaisena, niin työllisyysastetavoite saavutetaan etuajassa. Sipilä muistutti kuitenkin puheessaan, että hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksen turvaamiseksi 72%:n työllisyysastetavoite on vain välitavoite. Seuraavan hallituskauden tavoitteeksi pitää asettaa 75%:n työllisyysaste.

Pääministeri Sipilä toi puheessaan esille sen, että vietämme tänä vuonna sisällissotamme 100 – vuotismuistovuotta. Hän korosti puheessaan, että viettäisimme sitä yhdessä. Samassa hengessä kuin Suomi 100 – juhlavuotta. Eduskunnassa pidettiin äskettäin muistohetki, jossa puolueiden puheenjohtajat pitivät yhteisen puheenvuoron. Puheenvuoroissaan he korostivat sovinnon, demokratian, yhteiskunnallisen tasa-arvon ja eheyden merkitystä.

Pääministerin ilmoituksen jälkeen oppositio hyökkäsi hallituksen kimppuun, pääosin samoilla eväillä kuin viime syksynä. Opposition pääviesti keskustelussa oli se, että hallitus harjoittaa kansalaisia eriarvoistavaa politiikkaa.  On vahinko, että opposition politiikka rakentuu kaiken vastustamiselle, vastakkainasettelulle, uudistusten torjumiselle ja ihmisten pelottelulle. Keskustan ollessa oppositiossa rakensimme aina oma vaihtoehdon hallituksen politiikalle, pyrimme olemaan ratkaisukeskeisiä.

Teiden talvikunnossapito on saanut osakseen kritiikkiä ja syystäkin tämän talven aikana. Eilen ministeriöstä tiedotettiin, että tiestön talvihoitoon osoitetaan välittömästi kahden miljoonan euron lisärahoitus. Rahoitus myönnetään osana liikenne- ja viestintäministeriön sekä Liikenneviraston yhteistä teiden talvihoidon tehostamisohjelmaa.

Ministeri Anne Bernerille täytyy antaa tunnustusta ripeästä toiminnasta. Liikennevirasto nostaa vielä kuluvan talven aikana talvihoidon tasoa nostamalla hoitoluokkaa pääosin vähäliikenteisemällä tieverkolla arviolta noin 700 – 1400 tiekilometriä.

Talvihoidon tasoahan nostettiin jo kuluvan vuoden alusta yli 600 tiekilometrillä korottamalla hoitoluokkaa merkittävimmillä tieosuuksilla. Kohteet valikoituivat tärkeyden mukaan eri puolilta maata. Korotus merkitsi silloin noin 0,5 miljoonan euron lisäpanostusta talvihoitoon vuositasolla. Nyt tämä kahden miljoonan euron lisäpotti tuli todella tarpeeseen!

EU:ssa valmistaudutaan tulevaan rahoituskauteen. Aiheesta on uutisoitu tällä viikolla monessa mediassa. Euroopan komissio julkaisi keskiviikkona erilaisia skenaarioita EU:n tulevasta rahoituskaudesta. Euroopan unionin aluekehitysvaroilla on esimerkiksi merkitys Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnille. Oleellista on varmistaa, että tulevalla EU- rahoituskaudella aluekehitykseen liittyvät kysymykset eivät jää jalkoihin. Haastekerrointa lisää esimerkiksi Brexit, jolla tulee olemaan vaikutusta EU- budjettiin. Tulevien kuukausien aikana EU:ssa linjataan lähitulevaisuuden rahoituskehyksistä.

Pohjois-Savossa on esimerkiksi herännyt huoli siitä, että maakunta saattaa jäädä ilman aluekehittämis- eli koheesiotukea EU:n seuraavalla rahoituskaudella. Nykyisellä rahoituskaudella Pohjois-Savo saa EU:n aluetukia yhteensä 150 miljoonaa euroa eli 21 miljoonaa vuodessa. Kun siihen lisätään toinen puoli valtakunnallista vastinrahaa, rahoituskauden potti on yhteensä 300 miljoonaa euroa eli 42 miljoonaa vuodessa. Kyseessä on merkittävä potti, jolla vahvistetaan alueen elinvoimaa.

Tulevaan rahoituskauteen on vaikutettava aktiivisesti joka tasolta. Europarlamentaarikkona tulen tekemään kaikkeni, että EU:n koheesiopolitiikka jatkuu. Kirjoitan tästä lisää tulevissa viikkokirjeissäni.

Sunnuntaina Pielaveden kunta toimii liigalentopallo-ottelun isäntänä Suojalassa. Tule Sinäkin kannustamaan Sampo voittoon!

Maanantaina alkaa kotikunnan ja maakunnan asioiden parissa. Luvassa on sairaanhoitopiirin hallituksen kokous sekä kunnanhallitus.

Näillä aatoksilla toivotan kaikille mukavan leppoisaa viikonloppua!

Ystävällisin terveisin,

Elsi

 

 

 

14.09.2018MEP viikkokirje
12.09.2018Keskustan MEP-kolmikko: Taiteentekijä on palkkansa ansainnut
12.09.2018Tutkimus ja innovointi ruuantuotannon tukena
07.09.2018MEP viikkokirje
03.09.2018MEP Elsi Katainen: Meriraja-alueiden asema säilytettävä EU:n alueohjelmissa
31.08.2018MEP viikkokirje
30.08.2018MEP Elsi Katainen: Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien rahoitus turvattava EU:n aluepolitiikassa
22.08.2018Kauppa se on joka kannattaa!
21.08.2018MEP Elsi Katainen tähtää Euroopan parlamenttiin
01.08.2018Epäreiluja kauppatapoja kitketään EU:ssa vauhdilla

Siirry arkistoon »