Elsi liikkeellä

Tiistai  19.6.2018NSPA - seminaari
Tiistai  17.7.2018 - Perjantai 20.7.2018Suomi-Areena
Lauantai  28.7.2018Motonet GP - kisojen avaus

Ajankohtaista

Eduskunnan viikko

Share |
09.02.2018

Elsin viikkokirje 9.2.2018

 

Tervehdys eduskunnasta!

Eduskuntatyö on lähtenyt liikkeelle rivakalla otteella istuntotauon jälkeen. Maanantaina Keskustan eduskuntaryhmä valitsi ryhmäjohdon sekä rakensi askelmerkkejä tälle vuodelle. Antti Kaikkonen jatkaa eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Luovuin ryhmän varapuheenjohtajan tehtävästä, koska olen siirtymässä Euroopan parlamenttiin maaliskuun alusta lukien.

Nämä kolme vuotta eduskuntaryhmän puheenjohtajistossa ovat olleet antoisaa aikaa, joka on antanut arvokasta kokemusta ja mieluisia haasteita. Allekirjoittaneen tilalle ryhmän 1. varapuheenjohtajaksi valittiin Mirja Vehkaperä äänestyksen jälkeen. Ryhmän toisena varapuheenjohtaja jatkaa Markus Lohi.

Maanantaina valittiin myös eduskunnan puhemiehistö, johon tuli muutoksia perussuomalaisten kesäisen hajaantumisen myötä. Kokoomus sai puhemiehen paikan. Keskustan lisäksi varapuhemiehistöön nousi SDP:n edustaja. Valinnat menivät ennakkokaavailujen mukaan, sillä puhemieheksi nousi sisäministerin tehtävistä Paula Risikko. Varapuhemiehistöön valittiin jatkamaan Keskustalta Mauri Pekkarinen. SDP nosti Tuula Haataisen varapuhemiehen tehtävään presidentinvaalien jälkimainingeissa.

Risikon siirtyminen puhemieheksi käynnisti Kokoomuksen sisällä ministeriruletin. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen siirtyy sisäministerin tehtävään. Mykkäsen tilalle ulkomaankauppa- ja kehitysministerin pestiin nousee Anne-Mari Virolainen. Tämä oli odotettu siirto, sillä Virolainen oli mukana jo puhemiesspekulaatioissa. Lisäksi Virolainen on hyvää pataa Orpon kanssa, sillä hän johti vuonna 2016 Petteri Orpon puheenjohtajavaalikampanjaa.

Tiistaina valtiopäivien avajaisissa tuore puhemies Risikko ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö luotsasivat eduskuntaa kohti kevään haasteita. Yhtenä viestinä kummallakin oli menokurin tärkeys, talouskasvusta huolimatta Suomi edelleen velkaantuu. Eduskunnan kevätistuntokauden kaksi ylivoimaisesti suurinta asiaa ovat tiedustelulait ja sote-uudistus.

Aiemmassa viikkokirjeessä käsittelin Paavo Väyrysen ilmoitusta lähteä mukaan Keskustan puheenjohtajavaaliin. Hämmennystä on aiheuttanut se, voiko kahdessa puolueessa toimiva henkilö lähteä mukaan Keskustan puheenjohtajakisaan. Keskustan puoluehallitus on käsittelyt asiaa eilisessä kokouksessa asiantuntijalausunnon perusteella. Lausunnon ovat laatineet ministeri Lauri Tarasti sekä professori Heikki Halila.

He toteavat lausunnossaan yksiselitteisesti, että puheenjohtajaksi ei voida nykyisten sääntöjen mukaan valita puolueen perusjärjestön jäsentä, joka kuuluu muuhun puolueeseen. Puoluehallitus yhtyy tähän oikeudelliseen arvioon.

Kokouksessaan puoluehallitus totesi myös, että Keskusta on pitänyt ovea auki Paavo Väyryselle, mutta hän on itse sen sulkenut. Väyrynen on ollut perustamassa Kansalaispuoluetta, jonka pääministeriehdokkaana kyseisen puolueen ilmoituksen mukaan hän toimii tulevissa eduskuntavaaleissa. Lisäksi Väyrynen kuuluu sitoutumattomana Helsingin kaupunginvaltuustossa Kristillisdemokraattien valtuustoryhmään. Asiantuntijoidenkin mielestä tämä on osoitus siitä, että Väyrynen on irtautunut kahdella tavalla Suomen Keskustasta poliittisessa toiminnassa.

Väyrynen voi osallistua puheenjohtajakisaan, jos tämä luopuu kilpailevasta puoluehankkeesta.

Tällä viikolla julkaistiin myös tuore puoluegallup, jossa ei ollut merkittäviä muutoksia. Kokoomus on hieman vankistanut asemaansa ykkössijalla, mikä selittynee presidentinvaaleilla. Vaikka Niinistö oli vaaleissa valitsijayhdistyksen ehdokas, niin mielletään hänet edelleen kokoomuslaiseksi. Eli Kokoomuksen kannatuksessa on ns. Niinistö-lisää. Tuore puoluegallup osoittaa sen, että tulevissa eduskuntavaaleissa suurimman puolueen asemasta näyttää kisaavan kolme puoluetta. Vuoden aikana toki ehtii tapahtua vielä paljon.

Huomenna osallistun Kainuun prikaatin valatilaisuuteen valakaavan ensilukijana Kajaanissa. Tilaisuudessa valansa vannovat Kainuun jääkäripataljoonan, Pohjois-Suomen viestipataljoonan ja Pohjan pioneeripataljoonan alokkaat. On suuri kunnia päästä valakaavan esilukijaksi.

Maanantaina olen hoitamassa kotikunnan asioita. Luvassa on valtuustoseminaari sekä kunnanvaltuuston kokous.

Näillä sanoilla toivotan kaikille viikkokirjeeni lukijoille hyvää viikonloppua!

Ystävällisin terveisin,

Elsi

 

 

 

 

15.06.2018MEP Katainen: Maataloustuottajien asemaa elintarvikeketjussa parannettava
15.06.2018MEP viikkokirje
14.06.2018Uudella innolla, naisvaltaisella johdolla!
07.06.2018MEP viikkokirje
05.06.2018MEP Elsi Katainen kutsuu suomalaisen ruokaketjun toimijat koolle - ruokamarkkinat tarvitsevat reilut pelisäännöt
05.06.2018Maaseudun kohtalo on nyt veitsen terällä
01.06.2018MEP viikkokirje
31.05.2018Suomalaiset tukevat käytännönläheistä EU - linjaa
22.05.2018Kasvukipuja Ylä-Savossa
18.05.2018MEP viikkokirje

Siirry arkistoon »