Ajankohtaista

Eduskunnan viikko

Share |
02.02.2018

Elsin viikkokirje 2.2.2018

Tervehdys eduskunnasta!

Viime viikonloppuna Sauli Niinistö sai vahvan mandaatin jatkaa työtään Suomen tasavallan presidenttinä. Hän sai vaalien ensimmäisellä kierroksella taakseen enemmistön, mikä on harvinaista herkkua Suomen poliittisessa historiassa.

Eilen eduskunta kokoontui täysistuntoon, jossa Sauli Niinistö antoi juhlallisen vakuutuksen. Kaikki Suomen presidentit ovat antaneet aiemman hallitusmuodon ja nykyisen perustuslain mukaisen juhlallisen vakuutuksen eduskunnan edessä.

Presidentinvaalit menivät vaalien alla julkistettujen gallupien mukaan, eikä anna tilaa jossittelulle. Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen pärjäsi vaalitenteissä erinomaisesti, mutta tämä ei kuitenkaan näkynyt hänen kannatuksessaan. Nämä vaalit olivat monella tapaa poikkeukselliset.

Presidentinvaalien jälkeen pohdittavaa riittää sekä Keskustalla että SDP:llä tulevia vaaleja ajatellen. Edessä ovat maakuntavaalit, eduskuntavaalit sekä eurovaalit. Keskustan tehtävä rehellinen tilannearvio, jossa on otettava huomioon pidempi kehityskaari. Viime eduskuntavaalien jälkeen puolue on kärsinyt tappiot sekä kuntavaaleissa että presidentinvaaleissa.

Puolue kaipaa uutta puhtia ja uusia eväitä. Keskustan on rakennettava uskottava tarina tuleviin vaaleihin. Tämän rinnalla keskeistä on huolehtia siitä, että Suomi kuntoon talkoot viedään maaliin sote- ja maakuntauudistusta myöten.

Presidentinvaaleissa kansanliikkeen ehdokkaana ollut Paavo Väyrynen ilmoittautui eilen mukaan Keskustan puheenjohtajakilpaan. Kunniapuheenjohtajan viimeaikaiset tempaukset ovat herättäneet ihmetystä. Väyrynen häärää sekä Kansalaispuolueessa että Keskustassa. Tähän touhuun keskustalaiset pääsevät ottamaan kantaa Sotkamon puoluekokouksessa.

Puheenjohtaja Sipilä suhtautui Väyrysen ilmoitukseen rauhallisesti. Sipilä totesi, että hän käy ilomielin rehdin kilvan. Samalla Sipilä ilmoitti, että pysyy keskustan jäsenenä, kävi kilvassa miten tahansa. Tämä on osoitus siitä, että Sipilä kunnioittaa ja arvostaa puoluedemokratiaa. Hän ei halua erityiskohtelua. Tuen Sipilää jatkokaudelle Keskustan puheenjohtajana. Nyt ei ole aika vaihtaa puheenjohtajaa, vaan rakentaa yhdessä nuotit seuraavalle vaalikaudelle. 

SAK:n ja lakko ja aktiivimalli ovat olleet tänään valokeilassa. Työttömyysturvan aktiivimallia vastustava poliittinen mielenilmaus on esimerkiksi vaikeuttanut tänään tuhansien ihmisten töihin pääsyä pääkaupunkiseudulla.

Hallituksen tavoitteena on, että yhä useampi pääsee töihin. Tämän vuoksi hallitus on tehnyt useita työllisyyttä vahvistavia päätöksiä. Työllisyys onkin vahvistunut jopa ennakoitua nopeammalla aikataululla. Suomen työllisyysaste oli joulukuussa korkeimmillaan 27 vuoteen.

Aktiivimalli on yksi osa ns. kymppilistaa, johon voit tutustua seuraavan linkin kautta.

http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tyollistymista-tukevat-toimet

Tämä kokonaisuus on rakennettu työmarkkinajärjestöjen kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta. Poliittisten lakkojen sijaan oikea vaikuttamisen paikka olisi ollut aktiivimallia pohtineessa työryhmässä.

Työttömyysturvan aktiivimallia vaikutuksia on kuitenkin seurattava tarkoin. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kiinnitti äskettäin huomiota siihen, että käyttöön otettu aktiivimalli saattaa muodostua ongelmaksi alueilla, joissa työllistymismahdollisuudet ovat hyvin heikot ja työvoimapalveluita tai koulutusta ei ole saatavilla.

Hallitus onkin luvannut korjata sen epäkohtia mahdollisesti jo kevään kehysriihessä. Lakko on kuitenkin niin järeä ase, että sitä tulisi käyttää äärimmäisen harkiten. Poliittisesta lakosta kärsivät useimmiten sivulliset ja koko kansantalous. Harvoin se osuu kohteeseensa.

Eduskunnan istuntotauko päättyy virallisesti ensi viikon alussa, kun eduskunta kokoontuu maanantaina valitsemaan eduskunnan puhemiehistöä. Muutoksia on luvassa, sillä perussuomalaisten hajaantumisen myötä puhemiehistön paikat jaetaan uudelleen. Protokollan mukaan eduskunnan toiseksi suurin ryhmä, Kokoomus saa puhemiehen paikan. Keskusta säilyttää varapuhemiehen paikan. Lisäksi SDP:n eduskuntaryhmä saa kolmanneksi suurimpana ryhmänä nyt paikan eduskunnan puhemiehistöön.

Ehdin olemaan eduskunnassa vielä noin kuukauden verran, sillä aloitan työt Euroopan parlamentin jäsenenä maaliskuun alussa. Tästä kerron lisää tulevissa viikkokirjeissäni.

Näillä sanoilla toivotan kaikille viikkokirjeeni lukijoille hyvää viikonloppua!

Ystävällisin terveisin,

Elsi

 

14.09.2018MEP viikkokirje
12.09.2018Keskustan MEP-kolmikko: Taiteentekijä on palkkansa ansainnut
12.09.2018Tutkimus ja innovointi ruuantuotannon tukena
07.09.2018MEP viikkokirje
03.09.2018MEP Elsi Katainen: Meriraja-alueiden asema säilytettävä EU:n alueohjelmissa
31.08.2018MEP viikkokirje
30.08.2018MEP Elsi Katainen: Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien rahoitus turvattava EU:n aluepolitiikassa
22.08.2018Kauppa se on joka kannattaa!
21.08.2018MEP Elsi Katainen tähtää Euroopan parlamenttiin
01.08.2018Epäreiluja kauppatapoja kitketään EU:ssa vauhdilla

Siirry arkistoon »