Ajankohtaista

Eduskunnan viikko

Share |
15.12.2017

Elsin viikkokirje 15.12.2017

Tervehdys eduskunnasta!

Vielä ennen joulutaukoa eduskunnassa käsitellään rivakalla tahdilla ensi vuoden talousarviota, josta äänestetään ensi viikolla. Ministeriökohtainen käsittely alkoi tällä viikolla.

Suomen talouden tila on kohentunut huomattavasti, kun sitä vertaa pari vuoden takaiseen tilanteeseen. Hallitukselle täytyy antaa tunnustusta siitä, että se on panostaa ensi vuonnakin työllisyyteen ja yrittäjyyteen.

Sipilän hallituksen linja on ollut selkeä alusta saakka: nostaa Suomen talous kestävän kasvun ja kohenevan työllisyyden uralle sekä turvata palvelujen ja sosiaaliturvan rahoitus.

Erityiskiitoksen haluan antaa hallitukselle siitä, että se ei pese likapyykkiä kunnissa sälyttämällä esimerkiksi lisätehtäviä kunnille.

Hallituksen työllisyys- ja yrittäjyyspolitiikan linja puree. Suomen talous ja työllisyys kasvavat hurjaa vauhtia eri puolella Suomea. Pohjois-Savossa on esimerkiksi vahva pöhinä. Vuoden 2017 alkupuolisko osoittaa hyvän kasvun jatkuvan Pohjois-Savossa, josta oli jo merkkejä vuonna 2016.  Erityisesti Pohjois-Savon vienti vetää ja on lähtenyt voimakkaaseen kasvuun. Alkuvuonna maakunnan vienti kasvoi +17,7 %, koko maassa +10 %.

Alueilla ennakoidaan talouden ja työllisyyden kehittyvän nousujohteisesti lähitulevaisuudessa. Tätä hallituksen talousarvioesitys ensi vuodelle tukee erinomaisella tavalla.

Vahva työllisyyden ja talouden myötä takaamme sen, että huolenpitoa on huomennakin. Se on vain niin, että vahva talous on köyhän paras ystävä. Solidaarisuusveron jatko talousarviossa onkin paikallaan. Hyvätuloisten on osallistuttava talkoisiin.

Hallituksen linja - kasvu kuuluu kaikille - näkyy ensi vuoden talousarviossa. Tämä hallitus pitää kaikki suomalaiset mukana. Taloustilanteesta huolimatta perusturvaan tehdään monia parannuksia. Tässä muutama esimerkki:

-          Opintotukeen tulee kauan odotettu huoltajakorotus.

-          Takuueläkettä korotetaan.

-          Varhaiskasvatusmaksuja alennetaan. Lähes 7000 pienituloista lapsiperhettä vapautuu maksuista.

-          Pienimpiä vanhempainpäivärahoja ja sairauspäivärahoja korotetaan

Nämä ovat olleet mahdollisia, koska hallitus on onnistunut kääntämään Suomi – laivan kurssin. Työtä on vielä runsaasti tehtäväksi, nyt hanskat eivät saa tippua.

Tällä viikolla eduskunnassa on keskusteltu seksuaalisesta häirinnästä. Meidän lainsäädäntö kieltää häirinnän, mutta asenteisiin kaivataan edelleen muutosta. Tasa-arvobarometrin mukaan noin joka kolmas tyttö ja nainen on kokenut seksuaalista häirintää.

Me too – kampanja on esimerkiksi tuonut esille sen, miten laajasta ilmiöstä seksuaalisessa häirinnässä on kysymys. Aihe on monille kipeä ja vaikea. Kenenkään ei tulisi joutua tahtomattaan alistetuksi. Meillä kaikilla on vastuu puuttua häirintään. Esimiehillä on juridinen vastuu, mutta meillä kaikilla on vastuu omasta käytöksestä.

Presidentinvaalit lähestyvät. Vaalien ensimmäinen kierros pidetään 28.tammikuuta. Tällä viikolla järjestetyt televisiotentit osoittivat, että tulevat presidentinvaalit eivät ole läpihuutojuttu. Istuvaa presidentti Sauli Niinistöä haastetaan tenteissä ja niin pitää tehdäkin. 

Maikkarin televisiotentin jälkeen mediassa kehuttiin Keskustan presidenttiehdokasta, eikä suotta. Matti Vanhasen vastauksista huokui osaaminen ja kokemus. Tulevia presidenttigalluppeja kannattaa seurata, koska tilanne tulee tasoittumaan.

Eduskunta äänesti tänään alkoholilainsäädännöstä. Olin tänään äänestyksessä hallituksen esityksen kannalla kokonaisuudessaan. Käsittely jatkuu vielä ensi viikolla.

Uusi lainsäädäntö tukee positiivista juomakulttuurin muutosta, jossa humalassa olo ei ole rehvastelun aihe. Suomessa tarvitaan enemmän luottamusta ja omavastuuta, vähemmän holhoamista.

Alkoholikeskustelussa on muistettava, että Suomessa esimerkiksi nuorten humalahakuinen juominen on merkittävästi vähentynyt.

Uudistuksen keskeinen muutos on se, että vähittäiskaupassa myytäisiin jatkossa kaikkia enintään 5,5 % alkoholia sisältäviä juomia. Tämä hyväksyttiin tänään eduskunnassa äänin 98 – 94.

Kannatin tätä äänestyksessä, koska tämä ratkaisu vähentää alkoholin tuontia. Tämä ratkaisu vähentää epätervettä tilannetta, jossa alkoholihaitat tulevat kotimaahan, mutta verot menevät naapurimaihin. Virohan perui toisen olutveron korotuksen.

On myös muistettava, että alkoholivero kiristyy 100 miljoonalla eurolla, jos kaupassa myytävien alkoholijuomien prosentti nousee.

Kyseessä on pieni muutos (0,8) koska neuvotteluihin lähdettiin tilanteesta, jossa Kokoomus halusi viinit kauppoihin.

Pidän hyvänä sitä, että alkoholipitoisiin aineisiin liittyvän elinkeinotoiminnan luvanvaraisuutta ja lupamenettelyä koskevat säännökset kootaan yhteen eli byrokratiaa puretaan.

Uudistuksessa on monia hyviä asioita mm. pienpanimoiden ja pienyrittäjien näkökulmasta. Nämä ovat kuitenkin jääneet prosenttikeskustelun jalkoihin. Lainsäädännön muutos on piristysruiske esimerkiksi kyläkaupoille.

Ymmärrän sosiaali- ja terveysvaliokunnan esittämät huolet. Hallituspuolueiden kesken asiasta on kuitenkin käyty pitkään neuvotteluja, eikä tämä ratkaisu syntynyt helpolla tavalla.

Olen aiemmissa viikkokirjeissäni kirjoittanut EU:n metsäväännöistä, joka liittyy ns. LULUCF – asetukseen. EU:n jäsenmaat, komissio ja parlamentti pääsivät kolmikantaneuvotteluissaan alustavaan sopuun EU:n LULUCF-asetuksesta eli siitä, miten hiilinielut ja metsien ja maankäytöstä aiheutuvat päästöt otetaan huomioon EU:n ilmastotavoitteissa vuoteen 2030 saakka.

Asunto-, energia-, ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen mukaan nyt saatu sopuratkaisu huomioi metsien tulevan kehityksen, ikäluokkarakenteet ja muut ominaisuudet paremmin. Ratkaisun reunaehdot ovat nyt sellaiset, että Suomi on myös tulevaisuudessa hyvä paikka investoida kestävään metsä- ja biotalouteen.

Sovusta huolimatta Suomen on kuitenkin jatkettava aktiivista vaikuttamistyötä, jotta Suomen kunnianhimoiset biotaloustavoitteet eivät vaarannu.

Toivotan kaikille viikkokirjeeni lukijoille hyvää kolmatta adventtis ja leppoisaa viikonloppua!

Ystävällisin terveisin,

Elsi

 

14.09.2018MEP viikkokirje
12.09.2018Keskustan MEP-kolmikko: Taiteentekijä on palkkansa ansainnut
12.09.2018Tutkimus ja innovointi ruuantuotannon tukena
07.09.2018MEP viikkokirje
03.09.2018MEP Elsi Katainen: Meriraja-alueiden asema säilytettävä EU:n alueohjelmissa
31.08.2018MEP viikkokirje
30.08.2018MEP Elsi Katainen: Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien rahoitus turvattava EU:n aluepolitiikassa
22.08.2018Kauppa se on joka kannattaa!
21.08.2018MEP Elsi Katainen tähtää Euroopan parlamenttiin
01.08.2018Epäreiluja kauppatapoja kitketään EU:ssa vauhdilla

Siirry arkistoon »